Email de Sighișoara: Gătitul sănătos începe cu vasele potrivite

În ultima perioadă, se vorbește foarte mult despre ce înseamnă să mâncăm sănătos. Să fim bio, să evităm anumite alimente, să alegem ingrediente de calitate. Puțină lume știe însă că, la fel de importante, sunt și vasele în care pregătim mâncarea. De ce spunem asta? – Pentru că anumite vase permit transferul de metale toxice direct în mâncarea pregătită. Și pentru că orice poveste începe cu acel celebru “a fost odată ca niciodată” și pentru că nouă ne plac poveștile, fabrica cu tradiție, ,,Email de Sighișoara” a ales să-și spună povestea într-un mod profesionist. Mai exact, ghidându-se după principiul: gătitul sănătos începe cu vasele potrivite.

Este nevoie însă de multă muncă, experiență și cercetare pentru a se reuși respectarea standardelor de siguranță alimentară.

 Experimentul supei de tăiței într-un vas de email

În anul 2018, câțiva oameni din conducerea grupului ,,Email de Sighișoara” au pornit, în numele unor valori comune, în căutarea scopului și a răspunsului la întrebarea: de ce merită păstrat meșteșugul producției de vase emailate în Transilvania? După multe dileme și întrebări, aceștia mărturisesc că au descoperit soluția la frământări într-o supă gustoasă de tăiței, gătită nu oricum, ci într-un vas de email! Concluzia nu a fost una stabilită la întâmplare. Dimpotrivă, s-a făcut mai întâi un experiment.

Un bucătar pasionat care încercase atât combinații de ingrediente, cât și vase diferite, avea deja o credință nestrămutată în calitățile vasului de email. Împreună am făcut atunci un experiment: am gătit simultan aceeași rețetă în vase diferite. A devenit evident pentru toți cei care am gustat din ambele preparate că emailul pune cel mai bine în evidență calitățile mâncării!” nexplică unul dintre membrii echipei ,,Email de Sighișoara.”

Calitatea produselor ,,Email de Sighișoara” demonstrează că sănătatea noastră și a celor dragi este strâns legată de calitatea alimentelor cu care ne hrănim, de tehnicile de gătit, dar – atenție – și de instrumentele pe care le folosim pentru a ne pregăti mesele.  

Ce trebuie să știm atunci când cumpărăm vase noi? – Iată  ce spune standard internațional de siguranță alimentară

Deși arată minunat și parcă abia aștepți să gătești în ele, anumite vase disponibile pe piață pot prezenta riscuri pentru sănătate atunci când sunt frecvent utilizate. Pe partea legislativă, toate vasele – emailate, de inox, teflon și  aluminiu – sunt reglementate de legislația generală a UE privind siguranța FCM.

Siguranța în FCM este astăzi reglementată la nivel European și național, iar regulile sunt clare

,,Email de Sighișoara”, relansată în 2020

,,Email de Sighișoara”, o fabrică veche de peste 40 de ani, se numără printre producătorii locali etici. Recunoscută drept fabrica de “vase grele”, vechea ,,Fabrică de Vase Emailate Sighișoara” a fost relansată în 2020. Game noi de produse, un nou fel de a face lucrurile și un nume care onorează tradiția: ,,Email de Sighișoara.”

,,Am investit mult în cercetare. Știm multe despre fenomenele fizico-chimice care au loc la suprafața de contact a preparatului alimentar cu peretele vasului și suntem la zi cu desfășurarea Directivei Europene 84/500/2004 care reglementează domeniul materialelor ce pot intra în contact direct cu alimentele.

Cunoscând toate acestea, am dezvoltat o rețetă de email care se încadrează în cel mai strict standard internațional de siguranță alimentară ISO 4531/ 2018. Mai mult, am devenit parteneri ai Organizației Mondiale a Sănătății în Alianța Globală pentru Eliminarea Plumbului”, explică cei din echipa ,,Email de Sighișoara.”

De ce este mai sigur emailul decât alte materiale?

Este bine de știut că vasele de bucătărie emailate sunt fabricate din materiale durabile, de obicei din fontă sau din oțel, acoperite cu minim un strat de email. Emailul este practic sticlă tratată pentru a face față unor temperaturi – și schimbări de temperatură – extreme.

Însă diferența dintre producătorii vaselor de email se face prin rețeta de email folosită și prin metoda de emailare. Rețeta de email premium folosită pentru vasele Email de Sighișoara se încadrează în cel mai strict standard internațional de siguranță alimentară. Concret, se urmărește transferul a 16 metale grele, față de doar două în legislația românească. Mai mult, temperaturile de testare sunt cele din timpul gătitului (95 grade Celsius), nu temperature camerei (22,5 grade Celsius) ca în cazul legislației românești. Chiar și așa, teste realizate în două laboratoare independente din Germania (Wessling si TUV Sud) au relevat faptul că la jumătate din markeri, vasele Email de Sighișoara erau la 0,4% din valorile admise, iar per total sub 8% din acele valori.

Aflăm de la specialiștii fabricii ,,Email de Sighișoara” că vasele din fontă emailată sunt poate cea mai sigură categorie de vase pentru gătit acasă, deoarece învelișul de email de calitate nu este reactiv și oferă siguranță pentru toate tipurile de gătit. Cât timp smalțul nu e zgâriat sau ciobit, el protejează alimentele de orice fel de contaminare.

Beneficiile slow cooking cu vasele ,,Email de Sighișoara”

În plus, vasele ,,Email de Sighișoara” reprezintă soluția perfectă pentru cei care cred în procesul de slow cooking.

 ,,Perfectă pentru tocănițe și fripturi gătite la foc mic, în cuptor. Datorită distribuției uniforme de căldură, captării de umezeală și stratului neaderent de email, cratița Dutch Oven aduce un plus de savoare oricărui preparate”, explică specialiștii din cadrul fabricii ,,Email de Sighișoara.”

 Și cum puterea exemplului – mai ales dacă este vorba despre cea a unui specialist în nutriție – este foarte importantă, medicul nutriționist Mihaela Bilic, ambasador al vaselor de email premium, vorbește într-o mini-serie despre benefeciile gătitului sănătos în aceste vase.

,,Email de Sighișoara” sau cum să combinăm utilul cu plăcutul

Pe lângă cercetare, cei din cadrul fabricii ,,Email de Sighișoara” au investit mult în designul de produs, deoarece au înțeles că gătitul este o formă de grijă pentru cei dragi. Dacă bucătaria este o artă, vasele în care servim mâncarea este o completare a drumului spre sănătatea noastră. 

,Suntem mândri că putem continua tradiția. Și dacă tot am făcut o rețetă de email de calitate, am decis ca și procesul de emailare să fie realizat ca la carte, adică manual. Vasele emailate de mâna specialiștilor – și nu un proces automat de emailare – încheie cercul valorilor la care am aderat, ca echipă.

 Sperăm că energia bună pe care o dau colegii noștri vaselor pe care le emailează manual se transmite până la cei care se folosesc de ele. Dacă oamenii apreciează aceste vase și se simt mai bucuroși sau mai încrezători în viața sau în profesia lor, noi socotim că ne-am împlinit menirea.

Tot ce gătești în vasele Email de Sighișoara e sănătate curată. Nu doar pentru că vasele se spală ușor, ci și pentru că straturile protectoare de email împiedică transferul de metale grele și păstrează aromele neschimbate”, conchid specialiștii din cadrul fabricii ,,Email de Sighișoara.”

Așadar, spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești! Spune-mi în care gătești ca să-ți spun cât de mult prețuiești mâncarea și sănătatea ta. Concluzia? – Gătitul sănătos începe cu vasele potrivite.

Unde le găsești

Ai o afacere? O poți înscrie aici. Mai multe povești de succes găsești aici.