,,Bucatele vorbesc!” Este o sfântă vorbă pe care o întâlnești în zona Munților Apuseni, acolo unde mâncarea este prețuită asemenea comorilor. Și între noi fie vorba, ce comoară mai mare există decât aceea de a simți bucuria mâncărurilor pe care le prețuiai când erai copil Nu poți însă să ridici gastronomia la rang de artă dacă nu prețuiești îndeajuns mâncarea. Dacă nu reușești să dai putere gusturilor, savoare ingredientelor și povești aromelor.
,,Cămara Moțului”, o poveste cu 184 produse naturale
România anului 2021. Arieşeni, Alba. Într-o lume în care oamenii nu mai au răbdare cu timpul, Cristina Nicola este exemplul clar că omul este cel care sfințește locul. ,,Cămara Moțului” este o afacere de familie, născută din dorința sinceră de a porni în căutarea gusturilor pierdute și de pune sănătate în bucate. Întreaga poveste a început în 2013, iar de atunci bucatele din ,,Cămara Moțului” opresc timpul în loc de la prima degustare. ,,În momentul de față, în Cămara Moțului sunt peste 184 de sortimente de produse. Cele mai multe rețete le-am moștenit de la bunica mea pe linie paternă care avea o minte de o agilitate fantastică. S-a stins anul acesta la 97 de ani”, ne povestește antreprenoarea Cristina Nicola.
Soțul și cei doi copii o ajută, zi de zi, să facă din ,,Cămara Moțului” un loc în care calitatea, gustul și prostețimea ingredientelor sunt la loc de cinste. Cei doi băieți, de 18, respectiv 16 ani, nu sunt atât de ageri în a învârti prin ceaune, însă stau bine la strategia de vânzări, necesară oricărui business.
,,Cămara Moțului” marcă înregistrată
,,Camara Moțului este” este din 2017 și marcă înregistrată. Cristina Nicola se zbate să obțină și atestarea ,,Brânzei moțești” ca produs tradițional, într-o zonă în care interlocutoarea noastră susține că laptele este medicament curat, iar bucatele reprezintă o adevărată farmacie verde. ,,Vreau să vă spun de calitatea laptelui de vacă din această zonă: flora spontană are peste 60 de plante medicinale, aceasta zonă nu a fost niciodată ierbicidată”, susține antreprenoarea.
“Ideea mi-a venit într-un mod interesant. Tocmai vizitasem un abator de creştere şi de tăiere a porcilor (crescuţi în ferme). Explicandu-mi-se procesul de creştere “forţată”, dacă o putem numi aşa, adică animale crescute şi cu hormoni/acceleratori de creştere, am înţeles că un prim Pe lângă produsele tradiționale care respectă rețetele vechi moștenite de la o generație la alta – adevarată ladă de zestre pentru mine – sunt și produse noi, inedite care se nasc după multă muncă, studio, dar și inspirație. Printre produsele care ridică sprâncenele vizitatorilor din Cămara Moțului se numără produse pe care nu le găsești, poate, adunate într-un singur loc. (…) Întotdeauna am fost foarte atentă la sugestii, la necesitățile celor din jur, sunt adepta unei hrane sănătoase, de aceea am făcut și sucurile naturale din fructe de pădure”, mărturisește interlocutoarea noastrăpas în gama de produse Silvania Gourmet, este scăderea ponderii cărnii de porc în produsele pe care le realizăm la acel moment şi eliminarea aditivilor în construcţia produselor. Din acest considerent, am decis în zona de gourmet să aducem într-o pondere de 51% ca şi substituent carne de vânat sălbatic, care nu înglobează acceleratori de creştere, vânatul sălbatic în mare parte având o hrană naturală. Cu toate acestea, am păstrat şi carnea de porc, într-o proporţie înjumătăţită faţă de ce era iniţial pentru a da şi un gust “dulce produselor“. Carnea de vânat sălbatic fiind de cele mai multe ori mai seacă, sau foarte puternică ca şi gust” ne povestește Cristina, manager.
Cristina Nicola, manager.

,,Ingrediente” magice: munca, seriozitatea, răbdarea și dăruirea
De multe ori, succesul într-un business vine atunci când nu pornești cu gândul la un câștig imediat. Când aștepți, tratând totul cu muncă, cu seriozitate și cu răbdare. Când te faci cunoscut prin calitate și gust. Când ajungi să-i inspiri pe alții. Așa a făcut și Cristina cu bucatele moțești, îmbinând în produsele sale, savoarea rețetelor vechi cu izul gusturilor de astăzi. Un lucru este clar: nu a făcut niciodată rabat de la calitate! Cristina Nicola are cu ce se mândri. Siropul de păpădie, siropul de soc, din muguri de brad, de afine, de zmeură, dulceață de afine, dulceață de zmeură, zacusca de ghebe, cașcavalul moțesc sunt produsele tradiționale atestate pe care le găsiți în Cămara Moțului. Pe lângă acestea, antreprenoarea ne vorbește despre alte trei produse montane atestate și ele: cașcavalul cu merișoare, zacusca de gălbiori și dulceață de lapte.
Dulcețurile, cașcavalurile și zacuștile – produse-vedetă din cămara-minune
La ,,Cămara Moțului”, bio nu este doar un cuvânt la modă. Tot ce gaseşti aici e cules de mână şi pregătit în casă cu grijă şi pricepere. Produsele sunt 100% naturale. Gălbiori în sos de muștar, dulceață de vișine cu ciocolată, dulceață din muguri de brad, sirop din flori de liliac, dulceață de lapte în zece variante, dulceață de arpagic cu afine, dulceată de roșii, cașcaval în diverse sortimente, sunt cuvinte care te lasă purtat de valul dorinței de a te pune la masa și a nu te ridica decât cu promisiunea unei noi porții. Roșii coapte în cuptor cu busuioc, struguri, mărar, măsline, fulgi de ceapa, pasta de ardei, jumeri sau produse fără zahăr sunt făcute pentru persoanele cu diabet, căci stilul pe repede înainte al nostru mai lasă și urme nadorite.
Produse 100% naturale în ,,Cămara Moțului” Cu experiența antreprenorului, Cristina susține că, până la urmă, totul ține de cultura cumpărătorului. El va face întotdeauna diferența. Mărturisește însă că ar fi nevoie și de o schimbare de mentalitate. ,,Din păcate, mai avem mult de muncit ca nație în privința aceasta și anume ce cumpărăm pentru a mânca sănătos. Niciodată un produs făcut în mod industrial nu se va compara cu un produs handmade în care pui suflet”, susține Cristina Nicola.
Prosusele din Cămara Moțului se găsesc și în supermarketuri
,,Cămara Moțului” nu este o simplă afacere. Este locul în care lucrurile cu adevărat importante au devenit zâmbetul oamenilor atunci când intră pentru prima dată în cămara lor. Produsele sunt comercializate în diferite magazine din toată țara, iar din 2016 se găsesc și Auchan. De pe magazinul online www.camaramotului.ro se primesc comenzi de la persoane fizice din toată țara. Astfel, românii din străinătate se pot bucura de mâncarea din ,,Cămara Moțului.”
Într-o perioadă în care trăim, iubim și mâncăm pe fugă, ,,Cămara Moțului” te învață să prețuiești mâncarea și să te bucuri de fiecare degustare. Compoturi, sucuri naturale, dulcețuri tradiționale, pâine de casă, cozonaci de casă… Povestea ,,Cămara Moțului” merge mai departe.
Unde le găsești
Ai o afacere? O poți înscrie aici. Mai multe povești de succes găsești aici.